Skip to content

Zakaj ta spletna stran?

1.08.2014

Latinski pregovor pravi: Habent sua fata libelli – Knjige imajo svojo usodo. Povedano velja tudi za knjigo “Babno Polje in njegovi ljudje v metežu druge svetovne vojne”, ki je izšla junija 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV ponedeljek, 9. junija,  pet dni pred predstavitvijo knjige, sva se z gospo Jožico Mlinar, vodjo Javnega sklada za kulturne dejavnosti – območna izpostava Cerknica, mudili v Babnem Polju. V tej, na skrajnem jugovzhodnem robu Notranjskega ležeči vasi na meji s Hrvaško, naj bi bila predstavitev ravnokar natisnjene knjige. Zato se je bilo potrebno dogovoriti za primerni prostor z domačinom Jožefom Troho – Petraševim. Naj tudi na tem mestu poudarim, da sem bila resnično presenečena, ko je gospod Troha samoumevno zagotovil Mlinarjevi, da daje v ta namen brezplačno na voljo njegovo stavbo »Pri Kovaču«.

Med prijetnim pogovorom o knjigi je mimogrede omenil, da se tudi on še vedno spominja, kaj mu je pripovedoval njegov oče, ki je kot babnopoljski partizan doživljal krutost druge svetovne vojne. Verjetno ga ni raziskovalca, ki bi mu nekako ne postalo žal ob misli, da je knjiga že natisnjena in da tega ali onega naknadno pridobljenega podatka ne more več vključiti. Toda, pestovanje »obžalovanja, da bo v knjigi manjkal eden od pomembnih podatkov«, ne spada v nabor mojih značajskih lastnosti. Zato sem  malce neprijetno dejstvo odrinila tako, da sva se z gospodom Jožefom dogovorila za razgovor. In tudi, da bom njegovo pripoved zapisala, češ naj bo shranjena vsaj v »Arhivu«.

Potem mi je gospa Jožica Mlinar že naslednje dni sporočila, da jo je v zvezi z Babnim Poljem klicala tudiOLYMPUS DIGITAL CAMERA gospa Lidija Štritof iz Kopra in še ta in oni. Vsi pa so zatrjevali, da imajo še žive, tudi z Babnim Poljem povezane vojne spomine.

Misel, da bom njihovo pripoved, pa čeprav »post festum« zapisala,  je bila sicer samoumevno pri roki, obenem pa me je vseeno kljuvalo dejstvo, da bo vse skupaj ostalo shranjeno le v tem ali onem »Arhivu«.

Toda že čez nekaj dni je iz dežele ob Cerkniškem jezeru prišla spodbudna novica, češ, da bo gospod Miloš Toni, na svoji spletni strani STARESLIKE začel objavljati pisne in govorne narečne prispevke gospe Milene Ožbolt o italijanskem množičnem taborišču na otoku Rabu.

Občasno pa bo objavljal tudi fotografije iz arhiva Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani, ki jih pred koncem druge svetovne vojne v Babnem Polju posnel novinar in fotograf Edi Šelhaus. Obenem s fotografijami pa bo objavil tudi spremne, predvsem z osebami na fotografijah povezane pripovedi.

Potem so, na kratko povedano, v mesecu juliju, pred in po mojih pohodniških počitnicah z vnukoma, tekla moja prizadevanja, po naslednjem delovnem zaporedju:

  • Po posredovanju gospe Jožice Mlinar dogovor z gospodom Tonijem o spletni strani STARESLIKE, z rubriko Polje po Babnem Polju, kjer bodo enkrat na mesec objavljeni »odmevi« na knjigo o Babnem Polju (Neznansko mi je odleglo in hvaležna sem gospodu Toniju, ker »odmevi« na knjigo O Babnem Polju, dodatne pripovedi ne bodo obležale v »Arhivu«, ampak bodo šle med ljudi.)
  • 15. julij 2014. Pogovor podpisane z gospo Ladico Štritof – Petričevo (rojeno v Markovcu) in urejanje njene nepopisno težke pripovedi o trpljenju »partizanskih družin in zlasti njihovih otrok« iz Loške doline v strahotni drugi svetovni moriji. (Nikoli ne bom razumela, da mednarodna skupnost tudi v 21. stoletju ne more (beri: noče) najti načina, kako rešiti vsaj otroke iz pekla groze in trpljenja na Bližnjem vzhodu.)
  • 31. julij  2014. Dokončna ureditev avtorizirane in dopolnjene pripovedi gospe Ladice Štritof. (Mimogrede: Gospa Ladica mi je še posredovala telefonski številki dveh oseb, ki bi pripovedovali o svojem doživljanju Babnega Polja in njegovih ljudi med drugo svetovno vojno Seveda ju bom obiskala..)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: