Preskoči na vsebino

19. 8. 2014 – Jelka Kutin

19.08.2014

Gospa Jelka Kutin je bila z možem Julijem Kutinom med tremi partizanskimi pari, ki so se 24. avgusta 1944 poročili v Babnem Polju. Gospe Ladici Štritof iz Kopra pa gre zahvala za njeno pobudo, da sva se z gospo Jelko srečali.

O gospe Jelki je že pisala gospa Marija Čuk, domačinka iz Grahovega, v prispevku »Naša šola in učiteljica Jelka med NOB« (Svobodna misel, št. 3: 29. 3. 2013). Zato sva se med najinim pogovorom omejili le na Jelkine, z njeno poroko v Babnem Polju, povezane spomine.

Marija Makarovič, 19. 8. 2014

Z mojim bodočim možem Julijem Kutinom sva se spoznala v Ljubljani na učiteljskih plesnih vajah leta 1939 na tedanjem učiteljišču v Ljubljani.

Moja prva služba je bila na enorazredni ljudski šoli v Selih pri Hinjah. Julij pa je dobil prvo učiteljsko mesto na Štajerskem . V času nemške okupacije se je vrnil v Ljubljano. Jaz pa sem še naprej poučevala na Selih. Po kapitulaciji Jugoslavije so sosednji kočevski Nemci pokazali svojo pravo barvo. V našo vas so večkrat prihajali, vendar s kljukastim križem na rokavu. Tudi to je bil vzrok, da sem se že jeseni leta 1941 vključila v OF, saj sem bila že takrat članica Rajonskega odbora OF Žužemberk.

Po kapitulaciji Italije sem se vrnila domov na Škofljico, kjer sem učila in bila član Rajonskega odbora OF Škofljica.Pred nemško ofenzivo sem se vključila v Levstikovo brigado in kasneje v Notranjski odred. Že 8. Marca 1944 sem dobila dekret, da moram pustiti vojaško službo in iti poučevat mladino v Grahovo. Ker je bila šola v Grahovem bombardirana je bil pouk v gostilniški sobi v Žerovnici.

Moj prijatelj Julij, ki je bil v Cankarjevi brigadi, je bil v bitki pri Sv. Gregorju ranjen in je prišel v eno od bolnišnic na Snežniku. Ko je okreval, je postal komisar ekonomata snežniških bolnic, ki je imel svoj sedež v Babnem Polju.

Ko so ga babnopoljska dekleta spraševala, če ima dekle, jim je odgovoril, da jo je imel, vendar zdaj pa ne ve, kje je. Povedal jim je, da je bila učiteljica. In ko jim je še omenil, da ji je ime Jelka, so mu babnopoljska dekleta rekla, da v Žerovnici poučuje partizanka – učiteljica, z imenom Jelka. Tam sem poučevala od 8. marca do novega leta 1944 učence in učenke iz Grahovega.

141002378Kmalu potem je Julij nepričakovano prišel k meni v Žerovnico. (Bilo je samo dobre štiri ure hoda!) Bila sem presenečena, ko sem ga zagledala. Med pogovorom mi je predlagal, da se poročiva, da bova lahko takoj, ko bo svoboda živela skupaj. Moj prvi odziv je bil negativen. Vendar me je pregovoril in tako sva se 24. avgusta 1944 poročila v Babnem Polju.

Na poroko nisva šla peš, saj je dobil na posodo kočijo iz gradu Snežnik. Istočasno z nama sta se poročila še dva partizanska para. Poročil nas je partizanski komisar Serajnik Ivo – Šimen. Poroka je bila sorazmerno slovesna , ker je bila na skednju pri Zgornjem Franetu pripravljena dolga miza. Za mizo smo sedeli novoporočenci in nekaj »gostov«. Kosilo je bilo zatedanje razmere odlično, če me spomin ne vara, smo vsi dobili krompirjevo solato in sesekljane zrezke.

Kljub slovesnosti je bilo stanje nekoliko napeto, ker so neprestano prihajali in odhajali partizanski kurirji.

Naslednji dan sem bila spet na svojem službenem mestu v Žerovnici. Ko sva se srečala s tamkajšnjim gospodom kaplanom Šego, me je pozdravil z »gospo«.

Ker je Julij takoj po končani vojni vložil poročni list na Upravno enoto v Ljubljani, je ta dokument še danes veljaven. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko nas je še takih, ki jim poročni list iz NOB-ja omogoča priznano poroko ali vdovstvo.

Jelka Kutin, rojena Kožuh.

No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: