Preskoči na vsebino

31. 6. 2014 – Tinina risba

5.08.2014

Tina Černetič

Zadnji dan letošnjega (2014) deževnega julija me je štirinajstletna vnukinja Tina presenetila z risbo na besedilo gospe Pepce Sterle o Ivanki Pocinovi, ki so jo belogardisti ubili 13. marca 1945:

Še živo se spomnim strašnega dogodka, ko so jih pobili za Drževko. Ko je šla mama zjutraj v hlev, da bi pomolzla, je prišla k nam soseda, Šimanova Ančka in je rekla mami: Lojzka, veš kaj se je zgodilo – začela je grozovito jokati – našo Kropinovo Ivanko so ubili. Daj, prosim te, pojdi mi pomagat.

Se dobro spominjam, ko so Ivanko pripeljali k njim na ročnem vozičku, bila je vsa krvava, na prsih je imela veliko rano. Morala je biti vsa prerezana. Iz rane je še tekla kri. Vse je bilo krvavo. Na čelu je tudi imela veliko rano. Ko me je mama opazila, da gledam mrtvo, me je samo pogledala in sem šla hitro domov.

Potem sva šli s staro mamo kropit k Šimanovim. Še danes imam živo pred očmi, da je punca ležala na tleh na plevnici, ki je bila pokrita z belo rjuho. Oblečena je bila v črno krilo s širokimi naramnicami z belimi črticami in v belo bluzo s črnimi črticami. Imela je dolge črne v kiti spletene lase, v kite so bile nameščene marjetice, ki jih je naredila moja mama iz krep papirja. Imela je sklenjene roke, nanje nameščen rožni venec in še šopek marjetic iz krep papirja. Obuta je bila v doma narejene copate iz blaga.

Takrat sem bila stara osem let. Vendar jo še danes vidim, kakšna je bila, ko je ležala na tleh.

Pokopana je v Babnem Polju. Spomladi sem večkrat nesla zvončke na njen grob, poleti pa ivanjščice.

(Pepca Sterle, Babno Polje in njegovi ljudje v metežu druge svetovne vojne. Cerknica 2014, stran 294, 295).

No comments yet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: