Preskoči na vsebino

Povzetek

Dr. Marija Makarovič

Babno Polje in njegovi ljudje v metežu druge svetovne vojne

junij 2014

 

NaslovnicaV prvem poglavju je z upoštevanjem številnih arhivskih virov in zgodovinske literature, pa tudi dokumentarno literarnih del, predstavljeno vojno dogajanje, ki doseže sam vrh nepopisne surovosti italijanskega okupatorja v poboju Babnopoljcev v Jermendolu, na Vražjem vrtcu in izgonu Babnopoljcev v italijansko množično taborišče na otok Rab in v nemško taborišče Flossenbürg. Predstavljena pa je tudi vloga babnopoljskega prebivalstva in nekaterih posameznikov v osvobodilnem boju slovenskega naroda v času italijanske in v času nemške okupacije. Potemtakem v obdobju strahotne štiriletne druge svetovne vojne, ko je v Babnem Polju, množičnem taborišču na Rabu, v boju z italijanskim in nemškim okupatorjem ter njihovimi sodelavci umrlo 74 prebivalcev Babnega Polja.

 

V drugem poglavju so podrobneje predstavljeni fašistični zunajsodni poboji babnopoljskih moških v Jermendolu in na Vražjem vrtcu in izgon moških pa tudi žensk z otroki v množično taborišče na otoku Rabu. To poglavje Se zaključuje s predstavitvijo deloma že med drugo svetovno vojno napisanih in zato tem bolj dragocenih pesnitvah, ki so povezane s streljanjem Babnopoljcev v Jermendolu in na Vražjem vrtcu ter s trpljenjem in umiranjem žrtev fašističnega genocida v koncentracijskem taborišču na otoku Rabu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV obeh poglavjih se ponekod za redkobesednimi pisnimi dokumenti in podatki vrstijo ustna pričevanja babnopoljskih vaščanov, ki razkrivajo njihovo osebno podoživljanje in odzivanje na nekatere dogodke in dogajanje med drugo svetovno vojno. V prvem kot v drugem delu je veliko dobesednih navedkov različnih primarnih in sekundarnih virov. Tako sem hote ravnala zato, da sem se izognila ustvarjanju še ene različice oziroma rašomoniziranju tega ali onega medvojnega dogajanja v Babnem Polju.

Na koncu sledi ob poglavitnih povzetkih nekaj z medvojnim dogajanjem v Babnem Polju povezanih premislekov. Obenem z obsodbo genocida italijanskega okupatorja nad babnopoljskim prebivalstvom je na primeru Babnega Polja nastavljeno zrcalo sprtima stranema, partizanski in domobranski. V času velike medvojne dileme ali se postaviti na stran osvobodilnega boja slovenskega naroda zoper italijanskega in nemškega okupatorja ali pa na stran domobranskih sodelavcev z italijanskim in nemškim okupatorjem, vzbuja pozornost, če že ne začudenje, babnopoljska različica narodnoosvobodilnega boja. Označuje jo samoumevno, enotno sodelovanje babnopoljskih članov OF, SKOJ-a, KP in babnopoljskega župnika Antona Črnuglja v boju za svobodo slovenskega naroda.
Kazalo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: